Szolgáltatások


Cserépkályhák és kandallók felújítása és javítása

Megunta régi kandallóját, cserépkályháját? Az idő során sérült, esetleg megkopott? Nem működik megfelelően?

Részletek

Cserépkályhák és kandallók időszakos karbantartása

A tüzelőberendezések hatékony karbantartásával megelőzhető a tűz vagy füstmérgezés veszélye.

Részletek

Cserépkályhák, kandallók tervezése és kivitelezése

Kandallót, cserépkályhát szeretne? Megtervezzük és az elképzelés alapján szakszerűen megépítjük!

Részletek

Egyedi berendezések tervezése és építése

Egyedi tűzrakóhelyre vágyik? Nem átlagos elképzelése van? Mi szeretjük a kihívásokat!

Részletek

Kályhacsempék széles forma- és színválasztékban

A cserépkályha lakása dísze lehet, köszönhetően a változatos kialakításnak és a különböző kályha burkolatoknak.

Részletek

Számítógépes látványterv készítése

Egyedi elképzelése van? Szeretne látványtervet róla?

Részletek

Kandallók bekötése

Vállaljuk kandalló, kályha szakszerű bekötését.

Részletek

A fatüzelésről

Néhány gondolat a fatüzelésről .

Részletek

A fatüzelésről


Gondolatok a fatüzelésről

Milyen a jó tűzifa,mikor vásároljuk, hogyan tároljuk? Hogyan fűtsünk helyesen téglakályhában, cserépkályhában?

A fa energia konzerv. Élete során a napfény energiáját raktározza el, széndioxidot köt meg, közben oxigént termel. Természetesen ez egy nagyon bonyolult folyamat, ebbe nem megyünk bele, legyen elég most annyi, hogy amikor a fa elég, ezt az elraktározott energiát nyerjük vissza.

A fatüzelés ha helyesen történik, környezetbarát. Az égés során a megkötött széndioxid jut vissza a levegőbe. Amikor egy növény elpusztul, a nedves környezetben a korhadás illetve rothadás során is ugyanez a széndioxid szabadul fel az ún. lassúégés során. Ez a folyamat tehát széndioxid semleges, amennyiben helyes erdőgazdálkodást folytatunk. A növekedő faállomány folyamatosan megköti a széndioxidot, s amelyik fa elpusztul, abból visszajut a levegőbe. Magyarországon szerencsére hosszú idő óta folyamatosan növekszik az erdővel borított terület aránya. Jelenleg kb. 22% ez az arány, míg 1920-ban 12% körül volt.

A különböző fák tulajdonságai is különbözőek. Tudjuk, hogy van olyan fa, amelyből tetőszerkezeti anyagot készítenek, vannak bútor alapanyagok, az egyikből nagyon tartós lapátnyelet lehet készíteni, a másikból papír alapanyag lesz. Vannak tűlevelűek, vannak lombosfák.

Az egyik legalapvetőbb különbség a fák között a szerkezetükben keresendő. Léteznek lazább szerkezetűek, ezek a puhafák és vannak sűrű szerkezetűek, ezek a keményfák.

Mivel ez az írás a fatüzelésről szól, ezért felmerül a kérdés, hogy melyik típus mennyi energiát tartalmaz. Nos nagyon meglepő, nagyságrendileg hasonló mennyiséget! Ez 15 MJ/Kg körül van, ami épp csak elmarad a barnaszén átlagos 16MJ/Kg körüli értékétől!

Ám ezt ugye tömegre, azaz súlyra vizsgáltuk. Ha a térfogatot nézzük, természetesen a puhafa lényegesen nagyobb térfogatú. Itt van a nagy különbség. A puhafa lazább szerkezetű, a belsejében sokkal több az üreg.

Ha égés szempontjából vizsgáljuk a fát, nagyon lényeges, hogy mennyi vizet tartalmaz. A frissen kivágott fának, mint az élő fának is, nagyságrendileg 50% a víztartalma! Ugye mindenki tudja, hogy egy vizes fát meggyújtani és elégetni nem könnyű, sokkal nehezebb, mint a száraz fát. Ez azért van, mert a hő hatására először ki kell párologtatni a vizet és ez rengeteg energiát igényel.

Ha most úgy vizsgáljuk a fa energiatartalmát, hogy a benne lévő nedvességet is figyelembe vesszük, akkor így alakul a helyzet:

víztartalom:                      10 % 15% 20% 30% 40% 50%

energiatartalom(MJ/Kg): 16,56 15,5 14,4 12,2 10,4   8,3

Ebből a kis táblázatból kiderül, hogy a fűtőérték a frissen vágott fánál nagyjából a fele a légszáraz fáénak!! Tehát a frissen vágott fánál gazdaságtalan a fűtés!

És most nézzük meg, hogy hogyan szárad a fa.

A belső szerkezetben hosszanti rostok és hosszanti üregek találhatóak. Ezek az üregek tartalmazzák a fában található víz nagy részét. Ha elvágjuk keresztben a fát, akkor itt tud távozni a nedvesség a rostokból. Ha csak kidöntjük akkor nagyon hosszú idő szükséges a száradáshoz, ha méterben tároljuk, akkor rövidebb idő, de ha fel van kuglizva, akkor tud leggyorsabban száradni. A száradást segíti a légmozgás, ezért ha lehet fedett, de soha ne zárt helyen szárítsuk a tűzifát. Az első évben általában 20-30% közé esik le a nedvességtartalom, ami a második évben csökken 20% alá kicsivel. Ekkortól tekinthető igazán jónak a víztartalom szempontjából a tűzifa. Ennél lényegesen lejjebb nem lehet szorítani már a levegő nedvességtartalma miatt.

Ha eddig eljutottunk, akkor van már másfél-két éves, tüzelés szempontjából száraznak tekinthető fánk. De arról még nem beszéltünk, hogy a szerkezeti tulajdonságok közül, melyik előnyös a tüzelés szempontjából.

Ha a tűzifa kiszárad, akkor az üregekben lévő víz helyét levegő foglalja el. Azonos méretű fenyő kocka azért könnyebb egy tölgy kockánál, mert több levegőt tartalmaz. Amikor elégetjük ezeket a kockákat, a lazább szerkezetű fenyő lényegesen gyorsabban ég el. Itt van nagy különbség.

Nekünk arra van szükségünk, hogy felmelegedjen a kályhánk, ezért ha nagyon gyorsan leég a tűz, ennek a melegnek még jelentős része távozik a kéményen és nem hasznosul a helyiségben. A keményfának jó a parázstartása és kedvező az égés lefolyása.

Picit beszéljünk a fa égéséről.

A hő hatására a fából először a benne lévő víz kezd elpárologni. Ez még energianyelő folyamat. Aztán ahogyan emelkedik a hőmérséklet, a fa elkezd alkotóelemeire bomlani, gázok szabadulnak fel. 220-230 fokon kezd működni az égési folyamat. Ekkortól önfenntartó kezd lenni, innen már nem alszik el a tűz, a folyamatosan keletkező fagázok égnek, miközben tovább emelkedik a hőmérséklet. A fa nagy része, kb. 83%-a fagázként ég el, s ez adja a fűtőérték kb. 70%-át! Ideális esetben a tűztér hőmérséklet 900 fok környékére megy fel.

A tűzifa égéséhez oxigén szükséges. 1 kg fa elégetéséhez elméletileg 12m3 égéslevegő szükséges. Ha egy kályha felfűtéséhez 10 kg tűzifára van szükség, akkor gyorsan kiszámítható, hogy 120 légköbméter levegőre van szükség. Ezt ugye ha nincsen külső levegőbevezetés, akkor a lakás levegőjéből használja el a kályha. Ez egy 40 m2 alapterületű, 3 méter magas helyiség teljes levegőmennyisége!

Könnyű kitalálni, ezt pótolni szükséges a tüzelés alatt. Automata légbeeresztőt lehet alkalmazni, de egy kissé megnyitott kamraablak is megteszi, csak nyitott legyen! A rosszul záródó ajtó vagy ablak rése nem elég, itt 120 m3 levegő nem tud pótlódni!

Ha nincsen elegendő oxigén az égéshez, akkor a tökéletlen égés miatt gazdaságtalan lesz a fűtésünk, mivel nem lesz elég meleg a tűztér. Másrészt többszörösére nő a károsanyag kibocsátás, elsősorban a füstgáz szállópor koncentrátuma.

Megjegyezném, egy konyhai elszívó ennél nagyobb teljesítményű lehet, meg is tudja fordítani a füstgáz áramlását, azaz visszaszívhatja a füstöt a lakásba. Ezért kerüljük a használatát, amíg ég a kályhánkban a tűz.

Maga a tüzelés:

Helytelen az a mód, amikor alul van a gyújtós és fölé halmozzuk a nagyobb darab tűzifákat. Ilyenkor a kezdeti lángocskáktól elvonja a felhalmozott farakat a meleget, így nagyon lassan alakul ki a megfelelő tűztér hőmérséklet, amely szükséges a tökéletes égéshez. Helyette felülre tegyük a gyújtóst, s alá halmozzuk a fát oly módon, hogy legalul vannak a legnagyobbak, felül a kisebbek. A másik helyes mód, ha állítva tesszük a tűzifát, a tűztérben hátulról a nagyobbakat, ahogy haladunk előre a kályhaajtó felé, úgy a kisebbeket, végül legközelebb az ajtóhoz a gyújtóst. Innen meggyújtva könnyedén és gyorsan tud égni az a fadarab, amely éppen találkozik a tűzzel. A gyújtós lehet puhafából és a begyújtáskor használhatunk üzletben kapható alágyújtóst. Papírt csak minimálisat tegyünk a tűztérbe, mert pernye lesz belőle, ami eltömíti a kályha járatait.

Az égéshez adjunk elegendő levegőt, sohasem „senyvesszük” a tüzet. Téglakályhában, cserépkályhában 80-90 percig tart az optimális tüzelési idő. A égés végén, amikor már nem akar égni a parázs megkotorva sem, picit várunk még, majd teljesen lezárjuk a kályhaajtót. Idő előtt tilos becsukni a levegő elől a tűzteret, mert ilyenkor a hő hatására még gázosodik az elégetetlen fa, de a gáz oxigén hiánya miatt nem tud elégni. Ha megnyitjuk a kályhaajtót, hirtelen elég a felgyülemlett fagáz, s „felrobban” a kályhánk.

A helyes tüzelés a tűztér színén látszik. Ha világos szürke és finom hamu van benne, akkor jól csináljuk. A fekete, esetleg még csillog is és elégetetlen darabok maradnak reggelre, akkor kevés az égési levegő és/vagy vizes a tűzifa. Ilyenkor változtassunk!!

Hogyan vásároljunk tűzifát?

A leírtakból következik: Száraz keményfa alkalmas a fatüzeléshez!!

Ne tömegre vásároljunk, mert ekkor a fában lévő víz árát is megfizetjük! Abban lesz érdekelt az eladó, hogy minél magasabb legyen a víztartalom a fában! Térfogatra vásároljuk a fát!

A legelterjedtebb az akác, tölgy, bükk, cser (Ez utóbbi nagyon lassan szárad, sokkal több idő szükséges hozzá!). Figyeljünk rá, hogy ne legyen friss vágású a tűzifa. Vásároljuk meg ha lehetséges legalább egy évvel a felhasználás előtt és magunk szárítsuk legalább 1 évig, de inkább 1,5-2 évig, ez a biztos. Tároljuk szellős helyen!

Tilos szeméttel, műanyaggal, kezelt fával, ronggyal és egyéb, környezeti szennyezést okozó anyaggal fűteni!!

Gondoljunk egymásra!

 

 

 

 

 

 

 

Gazdaságos és környezet barát fűtést kívánunk! 




Vissza az előző oldalra!
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, valamint a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Erről bővebb információkat olvashat itt: Adatkezelési tájékoztatónk
Kutai Zoltán - Magyar